Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Σεπτεμβρίου

Ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τετάρτη.

Οπως έγινε σήμερα σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως "περίοδος χάριτος", καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής "υποτροπιάσουν" αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Εγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα "σφραγίζονται" προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

"Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται", τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=55931

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ.: Τα πάντα για τις δημοτικές εκλογές

Στην ανάλυση σε βάθος μιας σειράς θεμάτων που ενδιαφέρουν τους συνδυασμούς, τους υποψηφίους και τους πολίτες ενόψει των θεμελιωδών αλλαγών που επιφέρει ο Καλλικράτης στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και αφορούν την εκλογική διαδικασία προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με δύο εγκυκλίους που υπεγράφησαν από τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα σε αυτές περιγράφονται:
• Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές
• Πώς ασκείται το εκλογικό δικαίωμα
• Θέματα που ενδιαφέρουν τους υποψηφίους όπως είναι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα, η ποσόστωση των δύο φύλλων και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων
• Θέματα που αφορούν την ανακήρυξη των συνδυασμών και των δικαιωμάτων αυτών καθώς και των διαδικασιών ενστάσεων
• Η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων και οι σταυροί προτίμησης για τους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους καθώς και για τους υποψηφίους συμβούλους των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων
• Αναλυτική περιγραφή του νέου εκλογικού συστήματος που εισάγει ο «Καλλικράτης» μαζί με παραδείγματα
• Χρήσιμα νομικά κείμενα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους , η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7πμ και θα λήξει στις 7μμ. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, με ίδια ώρα έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιοδήποτε λόγο σε ένα Δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.

Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν:

α. όλοι οι δημότες του νέου Δήμου που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της Κοινότητας, που από 1.1.2011 θα αποτελούν ένα Δήμο, σύμφωνα με το νέο νόμο.

β. οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που :

• κατοικούν στην Ελλάδα

• έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992

• είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας όπου κατοικούν


γ. οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί, και που

• έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992,

• είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας όπου κατοικούν

Για πρώτη φορά αλλάζει το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας από το 21ο έτος στο 18ο έτος για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας.

• Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ευρωπαίων πολιτών επεκτείνεται όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές και στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών

• Επαναφέρεται η ρύθμιση για την ανάδειξη ως επιτυχόντος του συνδυασμού με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των εγκύρων ψήφων.

• Η ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους συνενούμενους Δήμους και Κοινότητες, καθώς και στα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία διαιρούνται οι Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων.

• Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο υπολογίζεται διακεκριμένα στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των μελών του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και ο αριθμός αυτός των υποψηφίων θα πρέπει να δηλώνεται στο αντίστοιχο συμβούλιο.

• Εισάγεται για πρώτη φορά η αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου σε Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του δημάρχου, του οποίου αναστέλλεται η επαγγελματική δραστηριότητα, από τον οικείο Δήμο με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Σημειώνεται, όμως, ότι η αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-2014 ισχύει για Δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) κατοίκων.

Με τον «Καλλικράτη» επέρχονται και οι ακόλουθες σημαντικές καινοτομίες στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών αρχών των Δήμων, οι οποίες, όμως, δεν θα εφαρμοστούν από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες:

• Επιμηκύνεται κατά ένα έτος η θητεία των δημοτικών αρχών, κατά συνέπεια η διάρκεια της δημοτικής περιόδου διαρκεί στο εξής πέντε χρόνια.

• Η εκλογή των αρχών των νέων Δήμων γίνεται την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές στα ίδια εκλογικά τμήματα. Η εγκατάσταση των αρχών που έχουν εκλεγεί γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του πέμπτου έτους.

Επισημαίνεται ότι η θητεία των δημοτικών αρχών που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2014.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Τρεις «επίσημοι» και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο του «Καποδιστριακού» δήμου Λαγκαδά, περίπου 2 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Όλοι τους βρίσκονται σε αναζήτηση των κατάλληλων προσώπων για τη στελέχωση των συνδυασμών τους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασιών κυρίως σε όσους κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν ανοίξει από νωρίς τα χαρτιά τους και στηρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορεί να προέρχονται από τους κομματικούς μηχανισμούς, έχουν ωστόσο πολύχρονη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Οι «επίσημοι»

Ο νυν δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάνης, διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Ο ίδιος θεωρεί τιμή την ανανέωση της κομματικής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του, ωστόσο επισημαίνει ότι η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση στηρίχθηκε στην εμπιστοσύνη και στην εκτίμηση του συνόλου των συμπολιτών του, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις. Στην κατηγορία των «επίσημων» υποψηφίων ανήκει και ο Δημήτρης Ράβναλης ο οποίος «κατεβαίνει» με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Ασσήρου έλαβε το χρίσμα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσία του γραμματέα της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Παντελή Κουκουλεκίδη. Την τριάδα κλείνει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης ο οποίος είναι υποψήφιος με τη σημαία του ΚΚΕ. Όπως σημειώνει, η υποψηφιότητα του «δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά αποτέλεσμα συλλογικής βούλησης των ανθρώπων της αριστεράς» στην περιοχή του νέου δήμου Λαγκαδά.


Οι «ανεξάρτητοι»

Στους λεγόμενους «ανεξάρτητους» ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ρόκου. Στις πρώτες του δηλώσεις υποστήριξε πως μετά από 35 χρόνια πολιτικής δράσης, οφείλει να κάνει την τελευταία του προσπάθεια για αλλαγή πορείας αυτού του τόπου. Προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει ευρεία διεισδυτικότητα στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και θεωρείται πρόσωπο κοινής κοινωνικής αποδοχής. Ανεξάρτητος «κατεβαίνει» και ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Ανακοίνωσε από τους πρώτους την πρόθεση του να διεκδικήσει τη δημαρχεία και πραγματοποιεί περιοδείες σε όλο το δήμο. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται και ο επίσης «γαλάζιος» δήμαρχος Καλλινδοίων, Σταύρος Καμαρούδης, ο οποίος είναι και ο έκτος υποψήφιος.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ του Χρήστου Τσαλικίδη

http://www.karfitsa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=625:2010-08-26-16-05-26&catid=4:2010-04-25-12-39-27&Itemid=7

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ




Κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο στον κατάμεστο υπαίθριο χώρο στα Λουτρά του Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε η συναυλία των χορωδιών των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λαγκαδά που πλαισίωναν τον μαγευτικό Πέτρο Γαϊτάνο.

Στις δυόμισι ώρες του προγράμματος 6.000 περίπου δημότες και επισκέπτες απόλαυσαν δημοτικά τραγούδια , τραγούδησαν και συμμετείχαν σε μία μεγάλη καλλιτεχνική γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι ως πολιτιστικός θεσμός ,τα «Μυγδόνια».

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Λαγκαδά και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή τόσων πολλών συνδημοτών στα οργανωμένα χορευτικά τμήματα και στις χορωδίες του Δήμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , «πάνω από 1000 συμπολίτες μας συμμετέχουν στις δραστηριότητες των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου μας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης , ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης , οι Δήμαρχοι Σοχού, Κορώνειας , Βερτίσκου, Λαχανά και Ασσήρου .

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αυγουστιάτικη πανσέληνος - Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι - Συναυλία Πέτρου Γαϊτάνου στα Λουτρά Λαγκαδά

Ανοικτοί για το κοινό θα είναι την Τρίτη τελικά η Ακρόπολη και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μαζί με συνολικά πάνω από 90 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθούν το αυριανό ολόγιομο φεγγάρι, το τελευταίο του φετινού καλοκαιριού.

Η Πανελλήνια Ένωση Αρχαιοφυλάκων αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην πραγματοποίηση της νυχτερινής αυγουστιάτικης εκδήλωσης, με την παράκληση το χρηματικό ποσό που θα δίνονταν για την πληρωμή υπερωριών των αρχαιοφυλάκων να κατατεθεί άμεσα στο "Χαμόγελο του παιδιού".

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Μαυρικόπουλος χαρακτήρισε πενιχρή την αμοιβή που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αρχαιοφυλάκων κάνει λόγο για προχειρότητες από την πλευρά της κυβέρνησης την οποία καλεί σε διάλογο με τους εργαζόμενους, ώστε να θεσμοθετηθεί σε νέα βάση ο τρόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Για να δείτε όλη τη λίστα με τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1857398

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Στον Δήμο Λαγκαδά θα δωθεί στα Λουτρά Λαγκαδά συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου με το σύνολο των χορωδιών των Δημοτικών Διαμερισμάτων και το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Νέες αλλαγές στα εργασιακά - Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας, νέες τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό και τη δημόσια διοίκηση, και παράλληλα την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συνιστά τη διαμόρφωση αναλυτικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέχρι το Δεκέμβριο, σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα:

Εργασιακά - Ασφαλιστικό

*Μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπει το άνοιγμα του διαλόγου για το μισθολόγιο του δημοσίου, την αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων, αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέσα στο 2011 σε νέα μέτρα για το σύστημα συντάξεων, αλλά και επώδυνες αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, στο επικαιροποιημένο κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

»Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

»Η κυβέρνηση θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπουνται στις διαπραγματεύσεις.

»Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολύνει τη μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

»Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μερη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν συμφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010. Θα πρέπει να παράσχει μία διαδικασία διαιτησίας, η οποία να λειτουργεί με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και με μια ανεξάρτητη επιτροπή από διαιτητές, των οποίων η δυνατότητα αποφάσεων θα είναι απαλλαγμένη από κυβερνητική επιρροή. Οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, προβλέπεται η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά Ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Επισημαίνεται ότι αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

ΟΣΕ - τράπεζες

* Προαναγγέλλει εξελίξεις μέσα στο Σεπτέμβριο για τον ΟΣΕ και τις υπόλοιπες προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με σημείο αναφοράς την εισήγηση από τους συμβούλους που θα έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών κοντά στα μέσα του επόμενου μήνα.

*Ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι λειτουργικό περί το τέλος του 2010.

Αποκρατικοποιήσεις

*Δεσμεύει την κυβέρνηση για ένα πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Φορολογία

*Στη φορολογία προβλέπει πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 6,9 δισ. ευρώ την επόμενη διετία 2011 - 2012. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει πρόσθετους φόρους 5,35 δισ. και του 2012 1,55 δισ. ευρώ.

Κλειστά επαγγέλματα

*Για τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται πως πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

* Προβλέπει επίσης ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την υιοθέτηση έως τα τέλη του έτους μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς। Η υιοθέτηση του μηχανισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

πηγή : εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ολόκληρο το επικαιροποιημένο μνημόνιο
http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2010/08/20/mnimonio.pdf

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑ 2010

Tα ΜΥΓΔΟΝΙΑ είναι ένας θεσμός πολιτισμού και φέτος από 23 έως 30 Αυγούστου θα λάβουν χώρα οι κεντρικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των εκδηλώσεων καλύφθηκε από χορηγίες.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων των ΜΥΓΔΟΝΙΩΝ είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/8/2010 στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά συναυλία με το συγκρότημα «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» σε έργα των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου.

ΤΡΙΤΗ 24/8/2010 στα Λουτρά Λαγκαδά κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Το μεγάλο χορωδιακό σύνολο αποτελούμενο από όλες τις χορωδίες των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου μας, θα παρουσιάσει ένα ποικίλο πρόγραμμα, πλαισιωμένο ειδικά γι’ αυτήν την συναυλία από το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μαζί τους ο Πέτρος Γαϊτάνος με δικά του τραγούδια υπόσχεται μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8/2010 στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά συναυλία νεανικών μουσικών σχημάτων από τον Δήμο μας. Θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα: ΑΘΟΡΥΒΕΣ ΝΟΤΕΣ, EMPTY POCKETS, MOTHERWHAT, ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ, BLUES MOBIL, LANDFILL OF DREAMS.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8/2010 στα Λουτρά Λαγκαδά η κεντρική συναυλία με τον Στέλιο Ρόκκο και το συγκρότημα του. Ο μεγάλος καλλιτέχνης θα μας χαρίσει όλες του τις επιτυχίες σε ένα πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/8/2010 στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά το θεατρικό σχήμα «ΑΙΧΜΗ» παρουσιάζει την αρχαία τραγωδία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 21:00
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Επιδοτήσεις μέσω Leader για την επαρχία Λαγκαδά

Τη δυνατότητα να επιδοτηθούν με ποσοστό 50% έχουν όσοι καταθέσουν πρόταση στο Leader μέχρι το τέλος του 2010.
Η επιδότηση αφορά την ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό μονάδων διανυκτέρευσης (π.χ. ξενώνες), χώρων εστίασης και αναψυχής, μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, ειδών παραδοσιακής τέχνης κλπ. Επιδοτείται ακόμη η ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων ειδών διατροφής, βελτίωση υποδομών επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για παραγωγή θερμότητας/ψύξης κλπ.
Αναλόγως της δράσης, το ανώτατο συνολικό ποσό της επένδυσης μπορεί να είναι 600.000 ή 300.000 ευρώ και επιδοτείται το 50%. Για όσους κάνουν αίτηση μέχρι 31/12/2010 και εγκριθούν το ποσοστό επιδότησης είναι 50%, ενώ για το 2011 και 2012 το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης είναι 40%.
Στις δράσεις του Leader είναι επιλέξιμες επενδύσεις στις περιοχές των Δήμων Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Ασσήρου, Εγνατίας, Λαγκαδά, Μαδύτου, Μυγδονίας, Ρεντίνας και στον Άγιο Βασίλειο, Βασιλούδι, Γερακαρού και Λαγκαδίκια του Δήμου Κορώνειας. Ειδικά για περιοχές της πόλης του Λαγκαδά, οι επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο εάν γίνουν στην εκτός σχεδίου περιοχή.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστιοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης, ΑΝΕΘ ΑΕ, www.aneth.gr, που είναι ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος για την περιοχή μας.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Σήμερα ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, κάποιοι άνθρωποι του τόπου μας, του Λαγκαδά και όλων των γύρων περιοχών, αυτών που κατά βάση αποτελούν την επαρχία και το νέο, διευρυμένο Δήμο Λαγκαδά. Θα είμαστε κοντά σας και ...όσοι πιστοί προσέλθετε