Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
“Πράσινη” Λουτρόπολη στο Λαγκαδά
Σε πρότυπο θερμαλιστικό ιαματικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας φιλοδοξεί να καταστήσει ο δήμος Λαγκαδά τα λουτρά της περιοχής, τα οποία εδώ και 11 αιώνες συνδέονται με την ιαματική υδροθεραπεία.
Οι εγκαταστάσεις έχουν εκσυγχρονιστεί από τον δήμο, ο οποίος επένδυσε 3 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύνθημα του δήμου για την προσέλκυση επισκεπτών στα λουτρά -νεαρών ηλικιών αλλά και μεγαλύτερων, που τα προτιμούν για θεραπευτικούς λόγους- είναι “Βουτιά… στην ιστορία”. Και αυτό, καθώς οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη χαλάρωσή τους έναν από τους δύο μοναδικούς βυζαντινούς λουτήρες, τον “Ιουστινιανό” και τη “Μυγδονία”, που χρονολογούνται από το 900 μ.Χ. και το 1.400 μ.Χ., αντίστοιχα. Ο δήμος, εκτός από την επένδυση που έκανε για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, εκπόνησε και σχετική μελέτη για να σώσει το φυσικό υλικό που υπάρχει στις πηγές, καθώς παλαιότερα έγιναν γεωτρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασία του νερού.
Τα λουτρά, αρχαιολογικό μνημείο
Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των λουτρών, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης επεσήμανε ότι η επένδυση του δήμου ήταν επιβεβλημένη σε έναν χώρο από τον οποίο οι επισκέπτες έχουν απαιτήσεις. Χαρακτήρισε τα λουτρά αρχαιολογικό μνημείο, δεδομένου ότι λειτουργούν δύο βυζαντινοί ομαδικοί λουτήρες με μαρμάρινες βρύσες, γεγονός που αποκαλύπτει, όπως είπε, ότι “και οι πρόγονοί μας έκαναν ό,τι και εμείς σήμερα.
Να σημειωθεί ότι το νερό στα λουτρά έρχεται υπογείως και πως για τους λουόμενους διατίθενται ομαδικοί και ατομικοί λουτήρες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον “Ιουστινιανό”, τον ομαδικό βυζαντινό λουτήρα του 900 π.Χ., με θόλο και μαρμάρινες βρύσες, τη “Μυγδονία”, τον βυζαντινό ομαδικό λουτήρα του 1.400 μ.Χ., και την “Κορώνεια”, τον σύγχρονο ομαδικό λουτήρα που προσφέρεται για ιδιωτική χρήση σε παρέες και οικογένειες. Υπάρχουν ακόμα 21 ατομικά υδρομασάζ, 20 ατομικοί λουτήρες και ο ομαδικός λουτήρας “Θερμία Άρτεμις”, ο οποίος έχει διαμορφωθεί για θεραπεία παθήσεων.
Και τόπος ψυχαγωγίας τα λουτρά
Οι επισκέπτες, εκτός από τον χώρο των ιαματικών λουτρών, μπορούν να ανακαλύψουν και έναν τόπο χαλάρωσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, καθώς υπάρχει μία τεράστια καταπράσινη έκταση για αθλοπαιδιές. Η συστηματική οργάνωση των λουτρών άρχισε το 1925, ενώ από το 1920 έως το 1938 τα λουτρά ήταν αντικείμενο μελετών κορυφαίων ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Μεταπολεμικά, τα λουτρά του Λαγκαδά συγκαταλέγονται στις πέντε μεγαλύτερες λουτροπόλεις της χώρας. Ο αριθμός των λουομένων κατά τη λουτρική περίοδο (Ιούνιος - Οκτώβριος) τη δεκαετία του ’50 έφτανε τις 7.000 ετησίως.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Μακεδονία, άρθρο της Φανής Σοβιτσλή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου