Ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου για τους ασθενείς στο ιατρείο του ΙΚΑ στον δήμο Λαγκαδά
Κάθε μέρα στήνονται στην… ουρά από τις 5 τα ξημερώματα, για να προλάβουν να δουν τον γιατρό, αλλά συνήθως ταλαιπωρούνται άδικα, αφού ο παθολόγος βλέπει τελικά όσους μπορέσει. Πρόκειται για 19.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ στον Λαγκαδά, οι οποίοι τρεις φορές την εβδομάδα δίνουν μάχη για να προλάβουν να πάρουν νούμερο και να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. “Εδώ και δύο μήνες ο παθολόγος έρχεται περιοδικά και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε… Έτσι συμπεριφέρεται το κράτος πρόνοιας σε ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή και σήμερα δεν έχουν γιατρό”, καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ιατρείου του ΙΚΑ που στεγάζεται την πόλη του Λαγκαδά, οι ασφαλισμένοι περιμένουν τον γιατρό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Παρότι όμως στήνονται στην ουρά από τις 5 τα ξημερώματα για να πάρουν το “μαγικό χαρτάκι”, πολλές φορές φεύγουν άπραγοι, αφού ο γιατρός βλέπει μόλις 25 ασθενείς, από τους 60 - 65 που περιμένουν από το πρωί.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε ο παθολόγος και ο καρδιολόγος άρχισαν να εμφανίζονται σποραδικά στο ιατρείο του ΙΚΑ. Δηλαδή μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι στην περιοχή του Λαγκαδά φτάνουν τις 18.000.
Ο οικείος δήμος, που εισπράττει εδώ και πολύ καιρό τα παράπονα των πολιτών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, προσπάθησε να παρέμβει στη διοίκηση του ΙΚΑ, αποστέλλοντας αλληλογραφία στον διοικητή και τον υποδιοικητή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης μιλά για ιδιαίτερα πιεστική αλληλογραφία προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διοίκηση του ΙΚΑ για τη στελέχωση της τοπικής μονάδας υγείας στο Λαγκαδά, αλλά “δυστυχώς εισπράξαμε μόνο αδιαφορία και αδράνεια”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Πάντως, διευκρινίζει ότι το θέμα δεν αφορά την τοπική μονάδα του ΙΚΑ αλλά την κεντρική διοίκηση.
Διανύουν 25 χλμ. για να εξεταστούν
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Λαγκαδά, που είναι και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, Σταύρος Βλαχάκης, κάνει λόγο για ταλαιπωρία των ασθενών άνευ προηγουμένου. “Η έλλειψη γιατρών, κυρίως παθολόγων και καρδιολόγων, έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είναι περασμένης ηλικίας να στήνονται στην ουρά από τις 5 και 5.30 τα ξημερώματα με την ελπίδα ότι θα εξεταστούν. Αλλά δυστυχώς ένας γιατρός δεν τους προλαβαίνει όλους και βλέπει συνήθως 20 με 25 άτομα από τα 60 με 65 που περιμένουν από το πρωί”, τονίζει ο κ. Βλαχάκης.
Κοινώς, όπως λεει, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ακόμα χειρότερα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ, υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να διανύουν έως και 25 χλμ., για να εξεταστούν. “Αλλά μάλλον δεν αποτελούν, προφανώς, αρκετά σημαντικά ζητήματα για την άμεση επίλυσή τους από τη διοίκηση του ΙΚΑ”, τονίζει ο ίδιος.
Πάντως, αν η διοίκηση του ΙΚΑ δεν στείλει γιατρούς, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε λίγους μήνες με τη συνένωση επτά δήμων σε έναν στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”, οπότε οι ασφαλισμένοι θα φτάνουν τις 50.000. “Η συνεχής όχληση προς τους αρμόδιους φορείς έπρεπε ήδη να εγείρει την ευαισθησία τους ως την πλέον ενδεδειγμένη κίνηση ενός κράτους πρόνοιας”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος κ. Καραγιάννης, ο οποίος προσθέτει ότι με την έλευση του “Καλλικράτη” και τη διεύρυνση του δήμου Λαγκαδά, το πρόβλημα θα διογκωθεί και θα αφορά πλέον την ιατρική μέριμνα περισσότερων από 50.000 ασφαλισμένων πολιτών.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου